BILVÄXLAR

Ridningen hade varit så mycket enklare om man skulle rida i ”bara” skritt, trav och galopp. Men så enkelt är det ju inte, vi rider ju i samlad, arbets(trav, skritt eller galopp), mellan(trav, skritt eller galopp) och ökad gångart. Så jag brukar dela in de olika ”växlarna” så det är enkelt att komma ihåg dem när man rider. Om ni räknade alla växlar så blev det totalt fyra, (ifall ni ville veta).

1. Samlad***, här går hästen väldigt väldigt samlat. Hästen ska trycka ifrån med bakbenen och det ska nästan vara så att hästen saktar av (men ändå, komplicerat, jag vet).

2. Arbets***,det är är vardagstempo enligt mig. Det ska inte gå för fort och inte för snabbt, så det kan variera beroende på vilken häst man sitter på. Det är ett grundtempo!

3. Mellan***, hästen ska här ”flyga” lite mer med frambenen, men inte gå så mycket fortare. Just nu jobbar jag och Meteor jättemycket med mellantrav och ökad trav, samt att sakta av från de gångarterna till tillexempel 1. samlad. Sammanfattat kan man säga att hästen ska öka tempot lite, trycka ifrån med bakbenen och lyfta lite mer på frambenen.

4. Ökad***, hästen trycker ifrån mer än i mellan***. Det ska liksom vara ännu mer ”dramatik” än i mellan***. (***= gångart).

Jag själv tycket att det är mycket enklare när man delar upp det såhär. Det är även enklare för min mamma, som brukar hålla lektion för mig. Hon kan säga:

-2… 3. 1!

Det kanske låter komplicerat, men det blir faktiskt enklare.

 

IMG_1851

 

//Amanda

2 reaktion på “BILVÄXLAR

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *