Hur jag lägger upp ett ridpass

Varje ridpass jag gör försöker jag ha en plan med, vad vill jag med det? Träna sitsen? Bara jogga och lösgöra? Idag tänkte jag tipsa lite hur jag brukar tänka, både tidsmässigt, upplägg och lite som tillhör. 

Först och främst brukar jag faktiskt inte tänka så mycket på hur lång tid det kommer att ta. Har jag bestämt mig för att jogga tillexempel spelar det ingen roll om passet bli 20, eller 50 minuter. Det viktigaste är att det känns bra eller att man lyckas med det man ville lyckas med för det ridpasset. (Det gäller förstås att ha rimliga mål). 

Sedan är allt väldigt individuellt. Har du tränat på under en period, är hästen lite äldre, har hästen vilat? Allt beror på och det gäller att försöka hitta ett upplägg som passar både häst och ryttare. Jag brukar till exempel rida mina hästar ungefär 5-6 dagar i veckan, med olika slags ridpass. Ut i skogen, träna programdelar i ridhuset, jogga på utebanan, trava cavaletti. Det gäller framför allt för hästarna att man måste hålla dem motiverade på olika sätt.

Men i alla fall, kände att jag flöt ut lite från ämnet haha.

Jag brukar skritta ut en stund innan jag börjar ett träningspass antingen på ridbanan eller i ridhuset. Då brukar jag tänka på vad jag ska träna på både med mig själv och med hästen. Till exempel; 

Jag ska träna på att sträcka på mig. 

Vi ska träna på galoppkvalitén i tempoväxlingarna.

Målet kunna få till ett bättre galopp program till tävling 

Osv. Det spelar ingen roll om du ”bara” ska skritt och trav-jobba. Att ha en plan för sitt ridpass är lika viktigt som att ha en långsiktig plan. 

Men när man väl utfört passet, man har löst de eventuellt problem som uppstått, man är hyfsat nöjd, vad gör man då? 

Oftast försöker jag utvärdera, oavsett ifall det gått bra eller dåligt. Vad gick bra? Vad gick mindre bra? Och hur löste jag det? 

Och på detta sett tycker jag ändå att jag kan ta mig vidare i min ridning. Med hjälp av både mamma och min tränare har jag faktiskt kunnat börja lösa olika problem i ridningen på ett metodiskt sätt. Lite moget ändå 😉 

Hoppas ni tyckte det var intressant och att det kanske hjälpte någon där ute! Skriv gärna om ni vill ha fler såna här inlägg om ”hur jag tänker 🙂

//Amanda


2 reaktion på “Hur jag lägger upp ett ridpass

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *