Åldersindelning på ponny

Efter att ha läst My Sandgrens inlägg (nouw.com/dressyrmy) om åldersindelningen som planeras att göras om kände jag mig nästan tvungen att skriva ett inlägg. Detta är mina åsikter och mina tankar om att det kanske införs en regel om att du inte får tävla nationellt fören du är 13.

Först och främst, jag är 12 år och slutade tävla B-ponny efter SM, trots att jag kunde om jag hade velat rida ända tills jag var 14. Att tävla B-ponny var det härligaste och roligaste jag gjort och att det ändå gick så pass bra kunde jag aldrig tro från början. Hur tänker man när man säger att vi inte får tävla nationellt först vi är 13? Vad hände med B-ponnysarna? Den bästa tiden man kan ha (enligt mig) på ponny? Och min lillasyster som bara är 8, jag lovar att hon kommer vilja rida nationellt innan hon är 13. Har man missat denna punkt?

Jag har ju också en C-ponny, som det gick jättebra med på SM iår. Jag var yngsta C-ponnyryttaren på SM, trots detta kom vi 6:a. (Jag vill också tillägga att jag inte kände någon press för att de andra var äldre en mig, jag var bara nervös så som man brukar vara inför tävling) Menar man då att jag ska sitta och rida regionalt nästa år? Jag vill inte rida mot de som jag egentligen är en nivå över, jag ska inte ta deras placering bara för att jag inte får rida nationellt. Låter inte det hela lite knäppt, när man funderar på det??

Man kan även på ponny rida NM och EM, även om de flesta kanske tror att ponnys bara går i skogen och att ponnyryttare inte kan rida. Vi vill väl ändå att våra svenska ponnyryttare ska lyckas på de internationella banorna? Då måste vi få rutin, unga ryttare behöver massa rutin för att lyckas och få erfarenhet. Då kan man inte sätta en åldersgräns på 13 år, man kommer inte hinna att få den rutin man behöver för att kunna lyckas på de internationella banorna. För även om man nu kan rida ponny tills man är tjugo så går de ryttare som vill satsa över till storhäst vid 16årsåldern. Du måste få hinna harva de där FEI programmen, så är det bara.

Det jag ville säga med inlägget var i alla fall att jag inte tycker att man ska ha åldersgräns för att rida på nationell nivå. Unga ryttare måste få prova på, jag tror faktiskt att de blir taggade på att försöka bli bättre när de ser ryttare som lyckas på den nivån. Vi vill ha ryttare som utvecklas, som kan bli morgondagens stjärnor. Tack för mig för denna gång, hoppas ni tog åt er något.

DSC_0188

Jag 12 år och Flora 12 år, vinnare av B-finalen SM 2015.

//Amanda

3 reaktion på “Åldersindelning på ponny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *